Appartementen in oude kampeerwinkel Boranka » Gemeenschapsraad De Weere

Appartementen in oude kampeerwinkel Boranka

Appartementen in oude kampeerwinkel Boranka in De Weere
De locatie Boranka in De Weere, pal naast het inmiddels gesloten café Verlaat.© foto Mediahuis

Coen van de Luytgaarden11/02/2020 om 15:56 uur DE WEERE

In de oude kampeerwinkel Boranka in De Weere komen tien appartementen voor jongeren en starters op de woningmarkt.

Dat blijkt uit de besluitenlijst van het college van de gemeente Opmeer. Hierin staat dat ’een initiatiefnemer vooroverleg heeft gevoerd over de bouw van elf appartementen in een bestaand pand’. Het betreft hier de zogeheten ’Boranka-locatie’ aan de Oosterboekelweg nr. 50. Dat is naast voormalig café Verlaat, van wijlen Riet Verlaat.

Uit ambtelijke stukken blijkt voorts dat ’de contouren van het pand hetzelfde blijven’. Ook het oorspronkelijke casco blijft overeind, alleen de gevels en het dak worden grondig vernieuwd.

Boranka Camper & Boot Accessoires aan de Oosterboekelweg is al decennia lang een begrip in de kampeerbranche. Het bedrijf handelt in watertanks, kookplaten, slaapzakken, wasbakken, fietsenrekken, klimmateriaal, toiletten, inbouwwanden en voortenten voor campers. De winkel is nog maar enkele dagen per week open, leert een briefje op de winkeldeur. Een passante weet met stellige zekerheid te melden dat de eigenaar in Duitsland woont en dat ’hij binnenkort grote uitverkoop houdt’. Op een telefoontje naar het filiaal, voor nadere toelichting, wordt niet gereageerd.

Procedure

De gemeente Opmeer heeft in principe wel oren naar dit project, zo valt op te maken uit de reactie van het college. Dat stelt ’bereid te zijn een ruimtelijke procedure op te starten om een kleinschalig woningbouw te realiseren’. Daarnaast vindt het college de locatie wel geschikt. ’De directe omgeving bestaat uit woonbestemmingen en een woonbestemming op dit perceel derhalve niet misstaan. Ook andere omliggende percelen worden niet onevenredig benadeeld met een nieuwe woonbestemming’, aldus het college dat bij voorkeur vasthoudt aan maximaal tien woningen. ’Door maximaal tien woningen aan te houden, hoeft er niet regionaal afgestemd te worden en bevordert dit de doorlooptijd van het beoogde plan’.

Het appartementenplan sluit aan bij de woonwensen van jongeren in De Weere. Die willen bij voorkeur in hun eigen dorp blijven wonen, blijkt uit onderzoek. Enkele jaren geleden bouwde een groep jongeren in eigen beheer onder de noemer CPO. Dat staat voor collectief particulier opdrachtgeverschap.