4e Nieuwsbrief Platform zorg & welzijn

GEMEENTE OPMEER HELPT ELKAAR GAAT DOOR

De werkgroep Gemeente Opmeer Helpt Elkaar en de Wijksteunpunten gaan door met de hulpactie. Er zijn al mooie koppelingen tussen mensen gemaakt. Aanstaande vrijdag worden 360 bosjes tulpen, beschikbaar gesteld door Jos van Diepen uit De Weere rondgedeeld. Daarnaast krijgen opnieuw alle zelfstandig wonende 80+-ers en mantelzorgers een poster en deze brief. Dit keer een boerenkaasje, telefooncirkel van Raad en Daad en uiteraard is er ruimte voor eigen hulpvragen. Het persoonlijke contact (kopjes koffie op veilige afstand, een belletje) geeft net dat steuntje in de rug. Deze kleine gebaren zijn van grote betekenis. Het verlost mensen niet van hun eenzaamheid, maar het zijn o zo belangrijke lichtpuntjes.

INZET VAN MAATJES VIA MEE & de WERING

MEE & de Wering zorgt ervoor dat iedereen die (tijdelijk) ondersteuning nodig heeft, optimaal kan mee doen aan de samenleving. Ook nu de samenleving er zo anders uitziet. Onderdeel van MEE & de Wering in West-Friesland is de hulp die door vrijwilligers geboden wordt. Ze sluiten aan op de vragen die er vanuit de gemeente en samenleving zijn. In de gemeente Opmeer kunnen zij getrainde vrijwilligers inzetten bij mensen met dementie, mensen met een psychische kwetsbaarheid en bij mensen in de allerlaatste levensfase thuis en in het verzorgingshuis. Door samen iets leuks te doen vergroten ze hun wereld en bieden ze mantelzorgers even vrijaf. Ook mensen met financiële problemen kunnen bij hen terecht voor hulp van een BudgetBuddy. Of het nu gaat om ordenen en opruimen, regelingen met schuldeisers treffen of hulp bij toeleiding naar een WSNP traject. Meer informatie vind op de website www.meewering.nl of neem contact op via 088 – 0075140 of stuur een mail naar steunpunt@meewering.nlHier vind je alle doelgroepen nog eens op een rijtje.

GUNVAKANTIES VOOR ZORGMEDEWERKERS, MANTELZORGERS EN MINDER DRAAGKRACHTIGEN
Gunvakantie
Ben jij of ken jij iemand die in de zorg werkt, mantelzorger is en/of minder draagkrachtig en wel een vakantie verdient? Verwijs ze naar gunvakantie.nl. Uniek in de gemeente Opmeer: ze bieden jullie een fijne vakantie aan met rust of juist een gezinscamping met een leuk zwembad. Hiervoor hebben ze 2 prachtige caravans met alles erop en eraan voor maximaal 4 personen beschikbaar. Indien nodig zelfs met vervoer. Zo hopen ze mensen een prachtige zomer aan te kunnen bieden! Lees hier de flyer of dien meteen een verzoek in via de website www.gunvakantie.nl.

ROLSTOELBUS BESCHIKBAAR IN DE GEMEENTE OPMEER

Minder valide mensen in de gemeente Opmeer worden weer iets mobieler. Met de financiële steun van het Coöperatiefonds van de Rabobank en het Westfriesland Fonds kon er door stichting Gabberweek een rolstoelbus worden aangeschaft. Dankzij een invalidelift kunnen er naast vier valide passagiers ook vier rolstoelers of mensen met een booster mee. Organisaties en inwoners van de gemeente Opmeer kunnen hem straks ook tegen een aantrekkelijk tarief huren (waarschijnlijk: 8 euro per dag, €0,42 per gereden kilometer incl. tanken, geen groot rijbewijs nodig). Lees hier het hele artikel, meer info volgt snel.

NU EXTRA ACTUEEL: OMGAAN MET DEMENTIE ‘IN JE BUURT’!

Waarschijnlijk heb je de training ‘GOED omgaan met dementie’ van Samen Dementie Vriendelijk al een keer gevolgd. Maar wist je dat ze ook een speciale training ‘In je buurt’ hebben? Vooral fijn voor mensen die een buur, vriend(in), sportmaatje met dementie hebben en het lastig vinden om contact te houden. Test je kennis en doe mee!. Doe de training hier.

VERKOOPSTALLETJES LANGS DE WEG

In de vorige nieuwsbrief hadden we het vooral over de horeca en kleine ondernemers, maar ook de lokale boeren bieden hun producten op een andere manier aan. Steun ze door langs de weg je groenten, fruit, honing, melk, kaas, bloemen, etc. te kopen. Je vindt ze op deze site heel overzichtelijk bij elkaar. Op Facebook is er een speciale pagina voor West-Friese Verkoopstalletjes langs de weg.

EN VERDER
Bijgewerkt overzicht met landelijke hulp
Lees ook eens het coronadossier Sociaal Domein van Movisie
Tips voor bewegen en sporten: verbeter uw weerstand tegen het coronavirus
SLIM 101 tips voor een leuke, leerzame en slimme dag thuis
© P.Biere, mei 2020