Jongeren uit De Weere in actie voor betaalbare huizen: “Ik blijf het liefst hier wonen” » Gemeenschapsraad De Weere

Jongeren uit De Weere in actie voor betaalbare huizen: “Ik blijf het liefst hier wonen”

Er moet iets gebeuren om jongeren uit De Weere een toekomst in eigen dorp te geven; dat vinden drie vrienden en daarom pleiten ze voor de bouw van betaalbare woningen. Bram op den Kelder. “We willen met de gemeente afspraken op papier voor de bouw van een aantal woningen de komende jaren.

Bram heeft samen met zijn vrienden Ruben Langedijk en Ted Klaver de handen ineen geslagen om de bouw van betaalbare woningen op de politieke agenda te krijgen. In omliggende dorpen als Spanbroek en Hoogwoud worden wel woningen gebouwd, maar in De Weere staan geen projecten op de planning. En daar balen ze flink van.

Ze komen allemaal uit het kleine dorpje, maar worden nu gedwongen weg te trekken, omdat er geen betaalbare woningen voor hen zijn. “De vrijstaande woningen of boerderijen die te koop worden gezet, zijn voor ons veel te duur”, zucht Bram.

Hij zou het liefst in De Weere blijven, maar ziet de toekomst nu somber in. ‘”Het is hier lekker rustig. Daar hou ik van. En ik heb hier mijn vrienden, de verenigingen waar ik lid van ben. Ik zou het liefst hier willen blijven wonen. “

Jonge mensen verhuizen

Ruben Langedijk is al naar een dorp verderop verhuist, omdat hij in De Weere niets betaalbaars kon krijgen. En als er geen betaalbare woningen bijkomen, vreest hij dat steeds meer jonge mensen dit ook zullen doen.

“Het is voor een dorpskern als de Weere moeilijk om te blijven bestaan. Daarom is de bouw van betaalbare woningen voor jongeren én ouderen heel belangrijk”

— RUBEN LANGEDIJK —
De jongens hebben een enquete opgesteld waarin ze jongeren vragen wat hun wensen zijn met betrekking tot huisvesting. In totaal is deze al door meer dan 80 jongeren ingevuld.

De resultaten worden volgende maand op 9 december besproken tijdens een bijeekomst in cafe ’t Centrum, waar inwoners van De Weere en ook de gemeente Opmeer voor zijn uitgenodigd. Ze hopen dat de gemeente hen serieus neemt en inziet dat er iets moet gebeuren om de jongeren uit De Weere in de dorpskern te behouden.

Stuk grond

Ze hebben ook al een stuk grond voor ogen waar zo’n acht huizen gebouwd zouden kunnen worden. “De eigenaar van dit perceel wil de grond wel verkopen voor nieuwbouw. Het is een suggestie voor de gemeente, maar er zijn meer stukken grond die geschikt kunnen zijn”, vertelt Bram.

Mocht de schop hier de grond ingaan, dan is Bram de eerste die zich voor deze woningen gaat inschrijven.

„Ik zie mezelf hier wel wonen ja!”

Als u geïnteresseerd bent in een woning in De Weere, dan kunt u het Aanmeldformulier afdrukken, invullen en in de brievenbus doen bij driestedenweg 116.

Onderstaande foto’s zijn van de informatieavond “betaalbare woningen in De Weere”, op maandagavond 9 december 2019.