Boranka in De Weere verkocht aan projectontwikkelaar Tielen Vastgoed B.V. » Gemeenschapsraad De Weere

Boranka in De Weere verkocht aan projectontwikkelaar Tielen Vastgoed B.V.

Het pand van kampeerwinkel Boranka aan de Oosterboekelweg in De Weere is verkocht en maakt plaats voor jongerenappartementen.
© Foto Marcel Rob

Coen van de Luytgaarden
11/06/2020 om 08:34

DE WEERE

Kampeerwinkel Boranka in De Weere is verkocht aan Tielen Vastgoed B.V. uit Alkmaar. Die gaat er appartementen voor jongeren bouwen.

Uit kadastrale gegevens blijkt dat de overdracht begin deze maand heeft plaatsgevonden. Eigenaar Bram Schipper, woonachtig in Duitsland, heeft zijn toko aan de Oosterboekelweg 50 van de hand gedaan. Met deze transactie komt er een einde aan een van de oudste bedrijven in de recreatiebranche. Kampeerders van heinde en verre kwamen de afgelopen dertig jaar naar De Weere om allerhande kampeerspullen aan te schaffen. Boranka was een begrip in de nationale recreatiesector en bouwde een reputatie op met de (ver)bouw van campers.

Jongeren

Wethouder Bram Beemster van de gemeente Opmeer bevestigt de ontwikkelingen. Bij het college van Opmeer is een principeverzoek ingediend om binnen de bestemmingsmogelijkheden te kunnen bouwen. Projectontwikkelaar Ben Tielen, geboren en getogen in de Wogmeer, wil nog niet zeggen wanneer hij van start gaat. ,,We zijn met een aannemer bezig en willen het liefst zo snel mogelijk beginnen. Meer kan ik er nog niet over zeggen. Er komen tien jongerenappartementen met garages eronder. Dat is de voorlopige opzet.’’

Tielen is reeds met jongeren uit De Weere in gesprek. Die willen volgens het concept CPO gaan bouwen. CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Hierbij nemen zij deels de regie qua woningindeling en aankleding ervan.

Bram Schipper in zijn kampeerwinkel Boranka. De zaak specialiseerde zich in de (ver)bouw van campers.
Bram Schipper in zijn kampeerwinkel Boranka. De zaak specialiseerde zich in de (ver)bouw van campers.
© Foto Marcel Rob

De naam Boranka heeft overigens niets met exotische vakantiebestemmingen te maken. Boranka is een samentrekking van Bora en Anka, de twee geliefde rottweilers van de voormalige eigenaar Bram Schipper. Die heeft naar verluidt met de verkoop van zijn pand een ’substantieel bedrag’ binnengesleept. Toen hij mede hierover in februari dit jaar werd benaderd, wilde Schipper nog niet het achterste van zijn tong laten zien. Zo wilde hij niet prijsgeven met welke projectontwikkelaar hij in gesprek was. Ook zei hij: ,,Mocht het plan niet doorgaan, dan blijft de winkel open. Dan ga ik het pand opknappen en ga ik er gewoon mee door. Je moet tenslotte wat om handen hebben.’’

Oosterboekelweg

Met de bouw van jongerenappartementen volgens het principe van CPO heeft de gemeente Opmeer enkele jaren geleden al ervaring opgedaan. Iets verderop aan dezelfde Oosterboekelweg, op het ’Landje van Dekker’, verrees na jarenlange voorbereidingen het project Nooitgedacht. Scholtens Bouw uit Wognum bouwde hier in samenspraak met starters op de woningmarkt in totaal twaalf huizen, verdeeld over drie blokken. De naam Nooitgedacht is ontleend aan het moeizame voortraject waarmee de plannen van de grond kwamen. Zowel op bestuurlijk als uitvoerend vlak doken er keer op keer problemen op. Ondertussen haakten er jongeren af die hun heil elders zochten.

Met de locatie Boranka maakt de gemeente Opmeer forse stappen op de woningbouwmarkt. Er liggen nog meer ambitieuze projecten op de plank. Zo zijn er ook vergevorderde plannen om café Het Huis van Egmond in Hoogwoud plat te gooien en hier jongerenappartementen van te maken. Kroegbaas Louis Schilder heeft zijn etablissement aan de Burg. Hoogenboomlaan in de etalage gezet en een onbekende projectontwikkelaar heeft inmiddels concrete plannen ontvouwd bij de gemeente Opmeer.

Parkeerruimte

Het Huis van Egmond is een aantrekkelijke locatie, vanwege de ligging pal naast supermarkt De Spar. Daarnaast is het mogelijk in eigen parkeerruimte te voorzien.

Voorts ligt er het dossier ’Amazone’, het gelijknamige partycentrum in Spanbroek. Een niet nader genoemde projectontwikkelaar heeft plannen ingediend voor een ’logiesgebouw voor expats/arbeidsmigranten’. In de wandelgangen wordt er gesproken over een ’Polenpension’ en de gemeente Opmeer wil er niet aan meewerken, heeft wethouder Bram Beemster onlangs verklaard. Hij vindt de schetsen ’te massief’ en ook ontbreekt het volgens hem aan een ’goede en duidelijke onderbouwing van dit plan’.

De fractie Gemeentebelangen heeft kritische vragen gesteld over genoemde projecten. Er bestaat vooral vrees voor het verdwijnen van Het Huis van Egmond waarin veel verenigingen samenkomen.