Dorpsbeschrijving “De Weere”

Gemeente Opmeer, waar De Weere een deel van is.

De Weere (Westfries: De Weare) is een dorp in de gemeente Opmeer in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De plaatsnaam komt al in 1745 voor als De Weere, het is een veel voorkomende veldnaam-toponiem in Westfriesland. Een “weer” is een waterkering tussen twee afwateringssloten. De Weere ligt in de lengte tussen de Oosterboekelweg en Vekenweg, het is een lintdorp. De hoofdstraat heet de ca. 2 km. lange Driestedenweg. Sinds de 20e eeuw wordt bij het dorp ook de doodlopende weg Tropweere of De Noord gerekend, daarvoor werd dat nog als een kleine plaats benoemd, de plaatsnaam verwijst naar het feit dat het boven het dorp is gelegen. Onder het dorp worden ook de buurtschappen Harderwijk, Paradijs en Abbekerkeweere gerekend.

De Weere is één van de kleine kernen van de gemeente Opmeer en ligt in de noordoosthoek van deze gemeente tegen de Wieringermeer en ingeklemd tussen de Westfriese omringdijk en de dorpen Lambertschaag, Abbekerk en Sijbekarspel (Gemeente Medemblik), De Gouwe en Aartswoud. Het aantal inwoners van “De Weere” is al jaren hetzelfde, ongeveer 870.

De Driestedenweg was vroeger dorpsstraat genaamd, de naam Driestedenweg is door de drie gemeenten Hoogwoud, Abbekerk en Sijbekarspel gevormd. De Weere viel tot 1979 onder de drie gemeenten Hoogwoud, Abbekerk en Sijbekarspel, dit verklaart de drie postcodes (166116621663). Een postcodegebied ligt nagenoeg altijd binnen één gemeente, aangezien het dorp onder 3 gemeenten viel, waren er dus 3 postcodes, in elk gemeentegebied was er een café, elk café had jaarlijks zijn eigen kermis. Er zijn nog gemeentegrenspalen in het dorp te vinden (zie in de video van Weeff over De Weere, onder op deze pagina). De Weere is rond 1979 in de gemeente Opmeer opgenomen.

Het lintdorp heeft als hoofdfunctie wonen met daarnaast agrarische bedrijven en lichte bedrijvigheid (gemengd gebied). De sociale cohesie in deze kleine kernen ligt op een hoog niveau. In De Weere zijn een basisschool, gymzaal, dorpshuis, kerk, café en sportvelden en accommodatie aanwezig. Voor overige voorzieningen is men op Opmeer-Spanbroek of grotere kernen in de omgeving aangewezen. Een potentiële bedreiging voor de maatschappelijke voorzieningen is de vergrijzing en ontgroening van de bevolking van de dorpen.

Het dorp De Weere met haar bewoners waardeert haar woon- en leefklimaat positief, dit kenmerkt zich in de volgende aspecten:

  • Authentiek dorpsbeeld
  • Rust en ruimte
  • Bedrijvige bevolking
  • Betrokken gemeente
  • Betrokken pragmatische bewoners

Voor meer informatie omtrent “De Weere” en andere dorpen en steden kunt u de Plaatsengids raadplegen.

Boerderijen in De Weere staan vermeld op de website van boerderijen-stichting noordholland,

U kunt zoeken op Tropweere, Paradijs, Driestedenweg, Oosterboekelweg of Vekenweg.