Jongeren in dorp De Weere willen zelf bouwen, nhd. » Gemeenschapsraad De Weere

Jongeren in dorp De Weere willen zelf bouwen, nhd.

De initiatiefnemers aan tafel: (vnr) Ted Klaver, Bram op den Kelder en Ruben Langedijk.© Foto Jaap van der Pijll

Co Schipper 03/12/2019 om 17:42

DE WEERE

Er dienen zo snel mogelijk betaalbare woningen gebouwd te worden in De Weere. De jonge initiatiefnemers uit De Weere, Ruben Langedijk (25), Ted Klaver (24) en Bram op den Kelder (20) hebben het naar hun zin in het dorp. Daar willen ze ook het liefst blijven wonen. Maar een betaalbare woning vinden in De Weere? Een speld in een hooiberg!

Het drietal houdt daarom een informatieavond. Daarin wordt de noodzaak benadrukt voor meer huizen, en hoopt het trio samen met geïnteresseerden en een projectontwikkelaar een aantal woningen van de grond te krijgen.

Sociale huur

Ted Klaver ziet extra sociale huurwoningen niet zitten: ,,Daar wonen allemaal mensen van buitenaf en voegen niets toe aan De Weere.” Klaver, Langedijk en Op den Kelder maken zich zorgen over de leefbaarheid in hun dorp. Voetbalclub DWB, de kroeg, de basisschool en jongerenvereniging Argos zijn belangrijk om die leefbaarheid te behouden, stellen de mannen. Zij denken dat er voor het behoud van deze elementen meer huizen nodig zijn om vergrijzing tegen te gaan.

Agenda

Langedijk vertelt dat hij het bouwen van huizen op de politieke agenda wil van Opmeer. Hij wil liever geen CPO opzetten om als zelfbouwers aan de slag te gaan. Burgemeester van Opmeer GertJan Nijpels reageert dat huizenbouw in De Weere niet op de politieke agenda komt. ,,De Provincie Noord-Holland stelt dat er vooral binnenstedelijk gebouwd wordt in Noord-Holland. In het zogenaamde groen bouwen, waar De Weere onder valt kan alleen onder strikte voorwaarden, en dan alleen kleinschalig.”

Behoefte

Die behoefte moet je aantonen met voldoende argumenten, zegt burgemeester Nijpels. ,,Er zijn twee locaties in de Weere waar gebouwd kan worden. Er moeten eerst geïnteresseerde kopers zijn, dan kun je de procedure starten. De gemeente Opmeer heeft al bewezen dat ze dit soort projecten van de grond kunnen krijgen. Voor goede plannen krijgt je hier altijd applaus.”

Daar ligt dus volgens het drietal de uitdaging voor De Weere. Daarom organiseren de initiatiefnemers een informatieavond. Ze hebben een groep belangstellenden van uiteenlopende leeftijd bijeen gebracht door een enquête. ,,We hopen dat er projectontwikkelaars komen luisteren en dat we ze kunnen interesseren in ons project”, besluiten Ruben, Bram en Ted. ,,We streven binnen 5 jaar naar een acceptabel aantal betaalbare woningen in ons dorp. Voor jong en oud.”